През 1536г. втората жена на английският крал Хенри VIII, кралица Ан Болейн,

...
През 1536г. втората жена на английският крал Хенри VIII, кралица Ан Болейн,
Коментари Харесай

На този ден: Обезглавена е Ан Болейн, в България е извършен преврат

През 1536г.  втората жена на британският крал Хенри VIII, кралица Ан Болейн, е обезглавена  в Лондон за блудничество, блудничество и държавна измяна. Хенри VIII е считан за най-скандалният британски крал. Жени се за вдовицата на брат му Артър. Има общо шест брака. 
Прочетете още
По време на неговото властване е извършена Реформацията, която той преглежда като значимо средство за подсилване на абсолютизма и кралската хазна. Повод за Реформацията е отхвърлянето на индулгенциите. През 1534 година, след разкъсване на връзките с папата, е провъзгласен от Народното събрание за глава на британската (англиканската) черква, запазила католическите обичаи. Томас Мор, оповестил се срещу Реформацията, е екзекутиран (1535 г.).

Войните, които води довежда страната до финансова съсипия. 

През 1649г.  Англия е оповестена за република до 1660г.  Историческата промяна е въведена след изтезанието на крал Чарлз I и анулацията на монархията по време на Английската гражданска война. Този интервал британските историци назовават също " междуцарствие ", защото през 1660 година монархията в Англия е възобновена. 

На 19 май 1649 година Народното събрание тържествено приема закон за оповестяването на Англия за република, в който се постановява, че страната се ръководи от Народното събрание и назначени от него длъжностни лица. Формално като върховен орган на властта е разгласен Държавен съвет от 41 членове, годишно избираем от Народното събрание. Фактическата власт обаче принадлежи на армейската върхушка отпред с Оливър Кромуел, подкрепена от радикалните пуритани – индепендентите. Съдебните органи и общото право са непокътнати.

През 1660г. с идването на власт на крал Чарлз II монархията е възобновена. 

 Санкт Петербург

През 1712г.  съветският цар Петър I реалокира столицата на Русия от Москва в новопостроения Санкт Петербург . Градът е столица до 1728г. След това Москва още веднъж е столица от 1728 до 1732г. Столицата още веднъж е заменена в Санкт Петербург през 1732г. до 1918г. След идването на комунистите на власт през 1918г. столицата е върната в Москва и продължава да е столица на Русия и до през днешния ден.

На днешния ден през 1876г. след деветдневно стълкновение османската армия и башибозук  завладяват Дряновския манастир . Той е отбраняван от четата Бачо Киро и Поп Харитон. Османците безмилостно убиват всички, а малко на брой съумяват да се спасят. След Освобождението е направена костница в памет на починалите при завладяването. 

През 1934г. е  осъществен Деветнадесетомайският прелом в България . Той е проведен от  Политическия кръг " Звено " и Военния съюз благодарение на армията. Новото държавно управление отпред с Кимон Георгиев анулира Търновската конституция, разпуска Народното събрание и не разрешава политическите партии и революционните организации. Превратът минава без жертви. Кимон Георгиев е участник в три от превратите в българската история. Освен Деветнадесетомайският, той взе участие и в Деветоюнския от 1930г. и Деветосептемврийския прелом от 1944г. 

Превратът цели и свалянето на цар Борис III, само че това не се случва и царят подписва серия от укази, с цел да извърши задачите на превратаджиите. Правителството отпред с Кимон Георгиев ръководи от 19 май 1934г. до 22 януари 1935г.

На днешната дата са родени  Мустафа Кемал Ататюрк , който е първият президент на Турция. Ататюрк поставя завършек на Османската империя и Турция е превърната в република. Роден е и  Хо Ши Мин , който е ръководителят на Виетнам от 1945 до 1969г. Както и камбоджанският диктатор  Пол Пот

Рожден ден честват артистът  Михаил Билалов  и някогашният италиански футболист и понастоящем треньор на Ювентус  Андреа Пирло


Дряновският манастир

Отбелязваме международния ден за битката с хепатита  от 2006 година по самодейност на Европейската организация на пациентите с чернодробни болести и на Световната здравна организация с цел  поддръжка на пациентите, носители на вируса на хепатит. Всеки дванадесети човек е притежател на вируса на хепатит Всеки дванадесети човек по света е притежател на вируса на хепатит, като той дори  не  подозира за това. Причината  е безсимптомното протичане на заболяването.


Кемал Ататюрк

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР